Lucruri esentiale pe care să le stii inainte de vacanta in Egipt
» Oferte Egipt

01.08.2019 Egipt

Lucruri esentiale pe care să le stii inainte de vacanta in Egipt

Ți-ai ales destinația, ți-ai rezervat vacanța în Egipt (sau încă nu) și te pregătești de bagaje. Îți faci planuri, te interesezi de opționale, cauți poze cu hotelul pe Google și te imaginezi deja în Jeep safari sau în căutare de corali... Da, Egipt este o destinație spectaculoasă, care îți întinde la picioare o mulțime de posibilități: de la activități în deșert, la sporturi nautice și până la relaxare & tratamente corporale de 5*, cu ele mai bune uleiuri naturale. Unde mai pui și gastronomia... cu ale ei bucate variate și pline de arome. Este locul unde până și orezul îți va părea o delicatesă datorită combinațiilor de condimente.

Printre picături, însă, lasă deoparte visele și află câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a pleca în vacanță. Practic, un mic ghid cu lucrurile importante de făcut/de încercat / de degustat. Astfel, vei reveni acasă cu bucuria că ai descoperit esența vacanțelor în Egipt. Și vei reveni, te asigur. :) Istoria, templele, mirosurile, căldura, nisipul, Nilul și momentul în care vezi, în sfârșit, în fața ochilor Piramidele din Giza. De-a lungul Nilului descoperi vechii egipteni, vei vizita templele și mormintele lor decorate cu grijă. Învățarea istoriei vechilor egipteni, modul în care au trăit, credințele, invențiile lor și bucuria de a vedea efectiv creațiile acestora este ceva care vei rămâne pentru totdeauna. Egiptul este pur și simplu o minune, care ar trebui să fie experimentată de toată lumea.

1. Apa

Apa de la robinet este puternic clorată și are un gust groaznic. Este bine să te speli pe dinți, dar să nu o bei, mai ales dacă ai stomacul sensibil. Cumpără apă îmbuteliată. Se găsește ușor și dai 5 EGP pe o sticlă de un litru.

2. Mâncarea și sensibilitatea stomacului

Ești într-o țară străină cu mâncare străină. Nu te speria dacă ajungi să ai diaree. Și nici nu te rușina. Egiptenii cunosc aceste lucruri. Vei vedea că la hotel ai întotdeauna pliculețe cu ceai de mentă. Pentru a preveni, însă, asta, bea numai apă îmbuteliată. Evită să mănânci salate, legume crude, fructe nepregătite și carne făcută în sânge. Nu-ți cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanți. Iar dacă vrei înghețată, verifică dacă nu este ușor topită. Dacă ai ajuns să-ți deranjezi stomacul, bea multă apă pentru hidratare, mănâncă orez și bea ceai de mentă. Funcționează.

3. Căldură și hidratare

În Egipt, temperaturile devin încinse, evident. Ești în deșert! Deshidratarea, arsurile solare și epuizarea căldurii sunt frecvente, în special în Egiptul de Sus. Pe măsură ce transpirația se evaporă, este posibil să nu îți dai seama cât de deshidratat ești. Poartă haine fibră naturală, ia întotdeauna apă îmbuteliată la tine și alege mâncarea cu sare, pentru a înlocui sărurile pierdute în transpirație. Dacă ai nevoie de asistență medicală, farmaciștii egipteni vorbesc în general limba engleză și pot fi de încredere pentru a oferi sfaturi și a te îndruma spre un medic.

4. Bacșișul

Un alt cuvânt de cate te vei tot lovi este „baksheesh”, care înseamnă „bacșiș”. Oamenii sunt zâmbitori, dar așteaptă bacșiș pentru orice mic ajutor. Este un mod de viață în Egipt. Mulți egipteni sunt plătiți cu salarii atât de mici încât bacșișurile sunt o parte importantă a veniturilor lor. Nu trebuie să dai foarte mult. În restaurante, este normal să rotunjești suma sau să dai 10% direct chelnerului.

5. Negocieri

Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Egipt este să vizitezi o piață de souk. După ce te-ai plimbat printre produse și vine momentul să cumperi, întrebi: bi-kam da? (Cât de mult este?) Fii pregătit să negociezi din greu sau să pleci. De regulă, comerciantul oferă o treime din prețul cerut și așteaptă să plătești jumătate.

8. Nimic nu este gratuit

Vrei să faci o fotografie cu o cămilă la Piramide? Proprietarul cămilei îți va cere bani. Nu încerca să îi păcălești și să te pozezi cu cămila de la depărtare, fie și la 20 de metri distanță. Riști să fii certat. Dacă a făcut asta și simți că ai fost văzut, du-te la proprietarul cămilei și oferă-i niște bani.

9. Îmbrăcămintea

Egiptul este prăfuit, nisipos și murdar. Hainele tale se vor murdări ușor și îți vei spăla părul în fiecare zi. Fii pregătit să-ți clătești hainele în fiecare seară (asta va face trucul) sau să-ți pui în bagaj schimburi suficiente pentru toată vacanța. Ce ar trebui să porți? De regulă, haine din material respirabil. La femei este un pic mai complicat. Egiptul este una dintre țările islamice mai liberale, dar în ultimii ani a devenit mai conservator, cu multe femei care poartă hijab. Ca femeie turist în Egipt nu ești obligată să porți hijab, dar te vei simți mai confortabil cu el, în special în moschei. De regulă, evită să-ți arăți pieptul, umerii sau picioarele deasupra genunchilor.

10. Încălțăminte

Oricât de cald și tentant ar fi să poți clasicii flip-flop, ia-ți pantofi care să-ți acopere degetele. Asta dacă vrei să vizitezi, să colinzi. Vei traversa multe zone destul de murdare și ultimul lucru pe care ți l-ai putea dori este să stai o zi întreagă cu degetele îmbâcsite de praf.

11. Taxiuri

Taxiurile sunt ieftine și ușor de găsit. Au chiar Uber dacă preferi! Cel mai bine, însă, este să alegi o firmă de încredere. Întreabă la hotelul în care ești cazat. Trebuie să aibă afișat undeva firmele cu care colaborează. Nu încerca să iei un taxi la întâmplare de stradă. Încearcă să nu riști absolut nimic și să mergi acompaniat. Oricât de sigur ți-ar părea, este bine să ai o marjă la îndemână. Cât despre taxiuri, sunt mai multe tipuri. Doar cele galbene sunt administrate profesional și pot fi rezervate la telefon. Ce-i drept, sunt cele mai scumpe.

12. Fotografie

Vrei să iei aparatul foto cu tine? Fii pregătit să plătești pentru el! Indiferent că vrei să faci fotografii sau filme, fiecare monument, templu, mormânt și muzeu pe care îl vizitezi îți va percepe o mică taxă doar pentru a te lăsa cu aparatul în interior. Sumele variază între 50 și 100 EGP (2-6 euro). Odată ajuns în interior, fotografia cu blitz este în general interzisă și ar trebui respectată cu strictețe.

13. Călătorii cu cămile

Cine nu vrea plimbare cu cămile și fotografii cu piramidele. Sunt unele dintre cele mai dorite suveniruri turistice dintr-o călătorie în Egipt. O plimbare cu cămile în jurul piramidelor este posibilă, dar te costă. Egiptul este o țară din lumea a treia și mulți cetățeni trăiesc într-o stare de disperare. Ca atare, bărbații care organizează aceste călătorii cu cămile prioritizează hrănirea familiilor lor decât hrănirea cămilelor. Dacă alegi plimbarea cu cămila, ai grijă la prețuri.  Există prețuri stabilite pentru călătoriile cu cămile: 50 de lire egiptene timp de 30 de minute.

14. Toaletele

Toaletele publice din Egipt nu sunt cele mai bune și costă 1 sau 2 EGP. În general, nu au hârtie igienică, sunt murdare și este posibil ca apa de la robinet să nu funcționeze. Adu-ți propria hârtie igienică (șervețele uscate și umede), dezinfectează mâinile și șterge colacul dacă trebuie să stai neapărat pe el. În toaletele din restaurante și hoteluri sunt de obicei angajați , care îți vor oferi hârtie igienică și va porni robinetul pentru tine. Și aici trebuie să dai bacșiș.

15. Moschei și situri religioase

Este important să te îmbraci decent când vizitezi moscheile. În unele locuri, femeile trebuie să-și acopere părul. Înainte de a intra, ți se va cere să-ți dai pantofii jos și să îi dai unei persoanei, care va avea grijă de ei (bacșiș). Dacă vrei să urci în minaret (turn), ia pantofii la tine, ținându-i însă cu tălpile lipite unul de celălalt. Evită vizita la moschee în timpul rugăciuni, pentru a nu deranja.

16. Fumatul

Oriunde te duci, toată lumea fumează. Indiferent dacă este o țigară sau o shisha, este greu să vezi pe cineva care nu fumează. Dacă ești nefumător, acest lucru poate deveni foarte enervant. Fumătorii au voie să-și aprindă țigara aproape oriunde. Singura excepție este în restaurantele fast-food, datorită unei inițiative a ministerului de mediu. Restaurantele au mese pentru fumători, dar acestea sunt aproape inutile, deoarece sunt înconjurate de mese de fumat.

24. Vineri și Sâmbătă

Ca în majoritatea țărilor arabe, weekendul cade vineri și sâmbătă. Asta înseamnă că atracțiile turistice sunt mult mai aglomerate în aceste zile decât restul săptămânii. Îți recomand să nu vizitezi Piramidele, Turnul Cairo sau Muzeul Egiptului din Cairo în niciuna din aceste zile. Cozile vor fi adevărate torturi.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii