Cum sa calatoresti ca femeie in Egipt
» Oferte Egipt

03.04.2019 Egipt

Cum sa calatoresti ca femeie in Egipt

După câțiva ani în umbră, Egipt se întoarce pe lista destinațiilor „must see” în orice anotimp. Aici e tot timpul cald 😊 Piramidele, râul Nil, mormântul lui Luxor, temple și scufundările de talie mondială de la Marea Roșie reprezintă principalele motive pentru care să spui DA unei vacanțe în Egipt. Pentru unii, însă, reticența a rămas. În special pentru sexul feminin din cauza poveștilor conform cărora trebuie să ai o anumită ținută și un anumit comportament pentru a fi privită cu ochi buni. Înainte de a cataloga însă țara după zvonurile auzite, trebuie să știi că una dintre principalele bucurii ale unei excursii în Egipt sunt oamenii înșiși.
 
Astfel, dacă alegi vacanța în Egipt pentru confortul și facilitățile resorturilor, nu trebuie să-ți faci griji privind ținuta. Decentă să fie. Dacă, însă, plănuiești să descoperi bogăția sa de ruine străvechi, monumente istorice, recifuri uriașe deșert și corali, trebuie să știi câteva reguli esențiale. Până la urmă, ești într-o țară musulmană.

Comportă-te normal

Egiptenii sunt unii dintre cei mai ospitalieri și cei mai harnici oameni din lume. Sunt sociabili și foarte buni negustori. Astfel că, de fiecare dată când un tânăr strigă la tine pe stradă înseamnă că va avea loc o invitație la discuții cu un negustor sau cu un paznic de sit, care va glumi cu tine. Aceste interacțiuni aleatorii sunt momente plăcute, mai ales dacă ești înconjurată de grupul cu care vizitezi zona. Ca femeie, nu te duce închistată în ideea că nu trebuie să discuți cu bărbații egipteni, mai ales când ești la cumpărături sau la vizita unor monumente, de teama de a nu fi hărțuită. Mergi pregătită, dar cu mintea deschisă.  

Voi fi privită ciudat în Egipt?

Din păcate, mulți ar spune că da. Dacă mergi cu grupul în excursii opționale, în special în Cairo, ghidul te va sfătui să nu te îndepărtezi. Egiptenii au un stil destul de agresiv de a negocia, iar asta te poate speria. S-ar putea să ți se recomande chiar să nu intri în discuții cu negociatorii, în special în zona piramidelor. Aici, indiferent că ești bărbat sau femeie, vânzătorii de suveniruri și cei cu cămila vor insista până la enervare să le cumperi sau să optezi pentru serviciile oferite de ei.  De asemenea, nu este recomandat să mergi singură cu transportul în comun sau pe străzi lăturalnice. Cele mai multe hărțuiri tind să apară de la grupuri de tineri care rătăcesc pe colțurile stradale, strigând obscenități privindu-te cum treci. Călătorii cu ochi albaștri și părul deschis la culoare par să atragă atenția cel mai mult.

Tur de grup sau nu

Din cauza reputației pe care o are acum Egipt, multe femei optează pentru un tur de grup. Deși destul de restrictive, excursiile sunt fi minunate și o variantă extraordinar de bună dacă îți dorești să vezi atracțiile principale ale țării. Deși vei renunța la libertatea de a explora, aceste excursii conduce la o mai mică interacțiune cu localnicii (da, chiar și cu operatorii din grupuri mici, care trăiesc experiențele locale ca frază) și astfel te vei simți mai în siguranță. Reversul este să nu vei cunoaște cu adevărat stilul de viață al egiptenilor, iar ideile preconcepute despre vacanțele în Egipt vor rămâne aceleași, la nivel de zvon. Însă cum siguranța este pe primul loc, experiențele autentice rămân deocamdată ca un „must do”, pentru zilele când țara va reuși să spulbere miturile. Sau pentru când vei găsi un ghid specializat care știe unde și cum să te ducă, pentru a vedea stilul egiptenilor în siguranță.

Locurile de evitat...și de neevitat

După întuneric, când căldura se mai domolește, orașe precum Cairo și Luxor se umplu de familii care se plimbă pe străzi până târziu. Multe femei singure găsesc acest aspect neașteptat extrem de plăcut în timpul călătoriei lor din Egipt. Există o mare varietate de hoteluri în Egipt bune pentru femeile singure. Așa că ai încredere în instincte. Dacă simți că nu ți se potrivește, găsește un alt loc. Bucuria unei vacanțe în Egipt este, pe lângă peisaje exotice, total diferite de ale noastre, varietatea de a-ți alege locurile în care te simți confortabil.

Plimbările în jurul Egiptului

Multe femei tinere preferă Uber și Careem (versiunea din Orientul Mijlociu a serviciului de plimbare) în schimbul taxiurilor standard, deși mulți călători cu experiență nu consideră că există diferențe de siguranță. Indiferent de forma de taci pe care o alegi, stai totuși pe bancheta din spate. Privind transportul public, metroul din Cairo are vagoane destinate doar femeilor, care, ca un bonus suplimentar, sunt întotdeauna mai puțin aglomerate. La toate celelalte transporturi publice, încearcă să stai lângă o femeie pentru a nu atrage privirile. Ca regulă generală, evită orele de vârf, când este aglomerație.

Baruri și restaurante

Dacă ești singură, optează pentru barurile și restaurantele în stil european, care servesc alcool. Nu te îndrepta spre barurile baladiene (locale) din Egipt. Ele sunt frecventate de o clientelă care este acolo să se îmbete, nu doar să aibă câteva beri. O clientelă pe care o găsești în mai toate barurile de cartier din lume, însă aici femeile sunt o prezență rară. Personalul va fi cu ochii pe tine pentru a-ți asigura protecție, însă simpla ta prezență aici cauzează un stres excesiv. Dacă insiști să vezi aceste baruri (care pot fi și distractive), mergi ca parte a unui grup mixt, în care există cel puțin unul/doi cunoscători. Să știi, însă, că rareori vei găsi aici o toaletă pentru femei.

Cum să te îmbraci?

Îmbrăcămintea modestă nu reduce riscul de a atrage atenția (femeile egiptene trec prin aceleași situații la fel de mult), dar ajută în alte interacțiuni. Cultura egipteană (atât creștină musulmană, cât și creștină coptă) este conservatoare, iar mulți localnici nu ar îndrăzni să intre într-o conversație cu o femeie care are o ținută „murdară”. Dacă vrei să experimentezi prietenia caldă, naturală, a egiptenilor, îmbracă-te decent. Acoperă-ți genunchii, pieptul și partea superioară a brațelor. Dacă vrei să vizitezi o moschee, acoperă-te până la glezne, acoperă-ți încheieturile și ține o eșarfă în mână, pentru a-ți înfășura capul. Păstrează pantalonii lungi sau scurt pentru când te afli în resort sau la plajă. 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii