Lucruri esentiale pe care să le stii inainte de vacanta in Egipt
» Oferte Egipt

01.08.2019 Egipt

Lucruri esentiale pe care să le stii inainte de vacanta in Egipt

Ți-ai ales destinația, ți-ai rezervat vacanța în Egipt (sau încă nu) și te pregătești de bagaje. Îți faci planuri, te interesezi de excursii opționale în Egipt, cauți poze cu hotelul pe Google și te imaginezi deja în Jeep safari sau la snorkeling printre corali... Da, Egipt este o destinație spectaculoasă, care îți așterne la picioare o mulțime de posibilități: de la activități printre dune de nisip, la sporturi nautice și până la relaxare & tratamente corporale de lux, cu cele mai bune uleiuri naturale. Unde mai pui și gastronomia... cu ale ei bucate variate și pline de arome. Este locul unde până și orezul îți va părea o delicatesă datorită combinațiilor fine de condimente.

Printre picături, însă, lasă deoparte visele și află câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a pleca în vacanța în Egipt. Practic, un mic ghid cu lucrurile importante de făcut/de încercat / de degustat. Astfel, vei reveni acasă cu bucuria că ai descoperit esența vacanțelor în Egipt. Istoria, templele, aromele, căldura, nisipul, Nilul și momentul în care vezi, în sfârșit, în fața ochilor Piramidele din Giza. De-a lungul Nilului descoperi vechii egipteni, vei vizita templele și mormintele lor decorate cu grijă. Vei descoperi istoria vechilor egipteni, modul lor de trai, credințele, invențiile și bucuria de a fi față-n față cu creațiile acestora. Ceva cu care vei rămâne pentru totdeauna. Egiptul este o reală minune, care ar trebui să fie descoperită de fiecare dintre noi.

1. Apa

Să nu bei apă de la robinet. Este unul dintre primele lucruri pe care ți le va spune ghidul turistic. Apa de la robinet din Egipt este puternic clorată și nu este sigură pentru băut. Te poți spăla pe dinți, dar nu bea din ea, mai ales dacă ai stomacul sensibil. Există riscul să îți strici vacanța și apetitul, iar asta este chiar păcat ținând cont de gastronomia țării. Cumpără apă îmbuteliată. Se găsește ușor și este ieftină (aproximativ 5 EGP pe o sticlă de un litru). Hotelurile și companiile de turism oferă oaspeților apă îmbuteliată. 

2. Mâncarea și sensibilitatea stomacului

Ești într-o țară străină cu mâncare străină. Nu te speria dacă ajungi să te strici la stomac. Și nici nu te rușina. Egiptenii cunosc aceste lucruri, sunt obișnuiți cu ele și cu turiștii dornici să încerce tot, amestecând preparatele. Vei vedea că hotelul (oricare ar fi el) are pliculețe cu ceai de mentă din belșug. Pentru a preveni, însă, asta, revebim la punctul 1 :) bea numai apă îmbuteliată. Evită să mănânci salate, legume crude, fructe nepregătite și carne făcută în sânge. Nu-ți cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanți. Iar dacă vrei înghețată, verifică dacă nu cumva este ușor topită. Dacă ai ajuns să-ți deranjezi stomacul, bea multă apă pentru hidratare (îmbuteliată), mănâncă orez și bea ceai de mentă. Funcționează.

3. Căldură și hidratare

În Egipt, temperaturile devin încinse, evident. Ești în deșert! Deshidratarea, arsurile solare și epuizarea din pricina căldurii sunt frecvente, în special în Egiptul de Sus. Pe măsură ce transpirația se evaporă, este posibil să nu îți dai seama cât de deshidratat ești. Poartă haine din fibră naturală, ia întotdeauna apă îmbuteliată la tine și optează pentru mâncare cu sare, pentru a înlocui sărurile pierdute în transpirație. Dacă ai nevoie de asistență medicală, farmaciștii egipteni vorbesc în general limba engleză și pot fi de încredere în a oferi sfaturi și a te îndruma spre un medic. Nu pleca cu teamă la drum, trebuie doar să fii atent să ai la tine apă, haine corespunzătoare, încălțăminte adecvată, loțiune de soare, șervețele și dezinfectant. 

4. Bacșișul

Un cuvânt de care te vei tot lovi în Egipt este „baksheesh”, pe limba noastră, „bacșiș”. Oamenii sunt zâmbitori, primitori și mereu dispuși să ajute, dar așteaptă bacșiș pentru orice lucru făcut. Bacșișul este ceva natural, un mod de viață în Egipt. Majoritatea egiptenilor au salarii atât de mici încât bacșișurile sunt o parte importantă din veniturile familiei. Nu trebuie să dai foarte mult. 1-2 euro pe zi lăsați în cameră pe masă, pentru curățenie sau prosoape noi sunt mai mult decât suficient. Dacă îți permiți, poți lăsa cât vrei. Odată ajuns acolo, vei vedea importanța acestor bănuți - aparent puțini pentru noi, dar mulți pentru fiecare dintre ei. În restaurante, este normal să rotunjești suma de pe bon sau să dai 10% din cost direct chelnerului.

5. Negocieri

Dacă te-ai antrenat la negocieri în Istanbul, pregătește-te pentru o sesiune și mai antrenantă :) Egiptenii sunt buni negociatori. Nu se supără, nu se încruntă, dar factot posibilul să te convingă că produsul lor este cel mai bun și că merită chiar mai mult decât ți-au propus inițial. Negociază de dragul negocierii. Lasă-te dus de val și bucură-te de vacanță. Ca recomandare, mergi într-o piață de souk. După ce te-ai plimbat printre produse și vine momentul să cumperi, întreabă: bi-kam da? (Cât costă?). Fii pregătit să negociezi din greu sau să pleci. De regulă, comerciantul oferă o treime din prețul cerut și așteaptă să plătești jumătate.

8. Nimic nu este gratuit

Nu te baza pe zâmbete și ține minte bine cuvintele „bacșiș” și negociere, oriunde ai fi în Egipt. Cei mai mulți turiști sunt dezamăgiți la plimbarea cu cămilele. Egiptenii zâmbesc, spun DA, iar turiștii se avântă de cele mai multe ori fără să întrebe costul unei plimbări sau a unei fotografii. Rezultatul: sunt păcăliți cu prețuri uriașe. Vrei să faci o fotografie cu o cămilă la Piramide? Întreabă mai întâi cât costă, iar proprietarul cămilei îți va spune suma. Încearcă să negociezi (sau nu), depinde de cum te sfătuiește ghidul. El știe mai bine zona și prețurile. Nu încerca să păcălești proprietarul cămilei și să te pozezi cu ea de la depărtare, fie și de la 20 de metri distanță. Riști să fii certat. Dacă a făcut asta și simți că ai fost văzut, du-te la proprietarul cămilei și oferă-i niște bani. 

9. Îmbrăcămintea si încălțămintea

Egiptul este prăfuit, nisipos și murdar. Hainele tale se vor murdări ușor și îți vei spăla părul în fiecare zi. Fii pregătit să-ți clătești hainele în fiecare seară sau să-ți iei cu tine schimburi suficiente pentru întreaga vacanță. Ar trebui să porți haine din material respirabil. La femei este un pic mai complicat. Egiptul este una dintre țările islamice mai liberale, dar în ultimii ani a devenit mai conservatoare, multe femei purtând hijab. Ca femeie turist în Egipt nu ești obligată să porți hijab, dar te vei simți mai confortabil cu el, în special în moschei. De regulă, evită să-ți arăți pieptul, umerii sau picioarele deasupra genunchilor. Cât despre încălțăminte, oricât de cald și tentant ar fi să poți clasicii flip-flop, ia-ți pantofi care să-ți acopere degetele. Asta dacă vrei să vizitezi, să străbați. Vei traversa multe zone destul de murdare și ultimul lucru pe care ți l-ai putea dori este să stai o zi întreagă cu degetele îmbâcsite de praf.

11. Rezervă opționalele cu o companie de renume

Toți optăm pentru opționale în Egipt. Ar fi și păcat să nu ținând cont câte atracții sunt. Însă nu călători/ nu te aventura niciodată singur. Fie optezi pentru opționalele reprezentanților agenției cu care ai ajuns în Egipt, fie alegi una dintre companiile recomandate de hotelul în care ești cazat (vei găsi o listă cu ele la recepție). Egipt nu este o destinație „ușor” de vizitat prin nici un mijloc. Traseele sunt superbe, dar ai nevoie de un ghid specializat pentru a nu te rătăci și pentru a fi în siguranță. Unde mai pui că afli și mai multe ponturi de la el. De la mersul mai ieftin cu cămila, până la evitarea traficului haotic. 

11. Taxiuri

Taxiurile sunt ieftine și ușor de găsit. Au chiar Uber dacă preferi. Cel mai bine, însă, este să alegi o firmă de încredere. Întreabă la hotelul în care ești cazat. Trebuie să aibă un afiș expus cu firmelecolaboratoare. Nu urca într-un taxi găsit la întâmplare de stradă. Încearcă să nu riști absolut nimic și să mergi întotdeauna acompaniat. Oricât de sigur ți-ar părea, este bine să ai o o măsură de precauție suplimentară. De asemenea, taxiurile sunt mai multe tipuri. Trebuie să știi că doar cele galbene sunt administrate profesional și pot fi rezervate prin telefon. Ce-i drept, sunt cele mai scumpe.

12. Fotografiile

Vrei să iei aparatul foto cu tine? Fii pregătit să plătești pentru el! Indiferent că vrei să pozezi sau să filmezi, fiecare monument, templu, mormânt și muzeu pe care îl vizitezi îți va percepe o mică taxă doar pentru a te lăsa cu aparatul în interior. Sumele variază între 50 și 100 EGP (2-6 euro). Odată ajuns în interior, fotografia cu blitz este în general interzisă și ar trebui respectată cu strictețe. 

13. Călătorii cu cămile

Cine nu vrea plimbare cu cămile și fotografii cu piramidele? Sunt unele dintre cele mai dorite suveniruri turistice dintr-o călătorie în Egipt. Te poți plimba cu cămila în jurul piramidelor, dar te costă. Egipt este o țară din lumea a treia și mulți localnici trăiesc în sărăcie. Iar aceste plimbări cu cămila sunt surse importante de venituri pentru ei, motiv pentru care, în unele locuri, prețurile ar putea fi destul de piperate. Întreabă cât este prețul înainte de a te urca pe cămilă (ca pont, cunoscnd zona, ghizii știu mai bine ce să îți recomande).  Există prețuri stabilite pentru călătoriile cu cămile: 50 de lire egiptene timp de 30 de minute. Există însă și localnici care încearcă să ceară mai mult și sunt insistenți în negociere. 

14. Toaletele

Toaletele publice din Egipt nu sunt un lux, iar folosirea lor costă 1 sau 2 EGP. În general, nu au hârtie igienică, sunt murdare și este posibil ca apa de la robinet să nu funcționeze. Așa că adu-ți propria hârtie igienică (șervețele uscate și umede), dezinfectează mâinile și șterge colacul dacă trebuie să stai neapărat pe el. Toaletele din restaurante și hoteluri sunt ceva mai decente - Trebuie să știi însă că ei îți vor oferi hârtie igienică și vor porni robinetul de apă pentru tine dacă le dai bacșiș. Nu peste tot este așa, dar este bine să ai în vedere acest lucru. 

15. Moschei și situri religioase

Religia este foarte importantă în Egipt. La fel și decența în ținută și comportament. Este important să te îmbraci decent când vizitezi moscheile. Pentru a avea acces în unele locuri, femeile trebuie să-și acopere părul. Înainte de a intra, ți se va cere să-ți dai pantofii jos și să îi oferi unei persoane care se va îngriji de ei (și aici trebuie să lași bacșiș). Dacă vrei să urci în minaret (turn), trebuie să îți iei pantofii cu tine, ținându-i însă cu tălpile lipite unul de celălalt. Evită să mergi în vizită la moschee în timpul rugăciunilor, pentru a nu deranja.

16. Fumatul

Vei întâlni fumători peste tot. Fie de țigări clasice fie de shisha. Vei fi surprins să zărești pe cineva care nu fumează. Dacă ești nefumător, acest lucru poate deveni foarte enervant. Fumătorii au voie să-și aprindă țigara aproape oriunde. Singura excepție este în restaurantele fast-food, datorită unei inițiative a ministerului de mediu. Exceptându-le pe acestea, mai toate restaurantele au mese pentru fumători, dar ele sunt aproape inutile, pentru că sunt înconjurate de mese cu fumători. 

24. Vineri și Sâmbătă

Ca în majoritatea țărilor arabe, weekendul cade vineri și sâmbătă. Asta înseamnă că atracțiile turistice sunt mult mai aglomerate în aceste zile decât restul săptămânii. Îți recomand să nu vizitezi Piramidele, Turnul Cairo sau Muzeul Egiptului din Cairo în niciuna din aceste zile. Cozile vor fi adevărate torturi.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii