Destinatia anului top 10 locuri de vazut in Egipt
» Oferte Egipt

20.09.2018 Egipt

Destinatia anului  top 10 locuri de vazut in Egipt

Este clar anul celor mai multe vacanțe în Egipt. O țară cu peisaje extreme - trecând de la deșert la mare – și cu o mulțime de resorturi de lux pentru turiști, Egipt a reușit să ne stârnească tot mai tare curiozitatea. Iar anul acesta, numărul românilor care au spus da unei vacanțe în Egipt este impresionant de mare. Detaliul decizional: prețurile mici. Dacă te afli printre cei care se pregătesc de sejur, sigur ești interesat să afli ce locuri ar trebui să vizitezi și ce anume să experimentezi pentru a trăi autenticitatea destinației.  

Ei bine, Egiptul are monumente uriașe, vechi de 6.000 de ani, iar Cairo (orașul cu cu 22 de milioane de locuitori) are o mulțime de atracții turistice unice. Cu toate acestea, există foarte puține ghiduri de călătorie cuprinzătoare pe internet. Noi am compilat o listă masivă a celor mai bune lucruri de văzut în Egipt. 

1. Piramidele din Giza și Sfinxul

Nici o călătorie în Egipt nu este completă fără să vezi Piramidele din Giza. Deși în țara faraonilor există peste 120 de piramide, cele din jurul necropolei din Giza sunt cele mai mari, (aproape) cele mai vechi și cu siguranță perfecte (așa le privește fiecare turist la primul contact cu ele). În jurul piramidelor te vei putea plimba cu cămila, iar ghidul local îți poate arăta care este cel mai bun vin al ținutului. Gustă, încearcă experimentează. Poți vizita piramidele chiar și în interior, însă plătești suplimentar. Urcarea în interiorul Piramidei din Kofu nu este recomandată claustrofobilor. Scările sunt destul de abrupte, iar temperatura din interior este extrem de ridicată. Imaginează-te într-o cutie, în deșert... Nu sunt foarte multe de văzut, exceptând sicriul gol, însă experiența chiar merită eforturile. Este păcat să ajungi până acolo și să nu trăiești senzația ciudată și spiritualitatea din cea mai interioară cameră. Celebrul Sfinx, cate tehnic vorbind aparține aceluiași complex, este puțin mai în vale și este recomandat de vizitat ca atracție turistică... chiar dacă simți că soarele te topește

Atenție: vânzătorii ambulanți din jurul piramidelor sunt enervanți. Nu încerca să vorbești cu vreunul întrucât cu greu vei mai scăpa de insistențele lui de a-ți vinde ceva. Spune doar „nu” și mergi mai departe. NU accepta cadouri, nu le spune numele tău și nici de unde ești, decât dacă vrei să cumperi ceva de la  ei. 

2. Valea Regilor

Egiptul antic este  cunoscut din două motive: climatul egiptean uscat și practicile elaborate de înmormântare ale Faraonilor. Probabil ai auzit de Tutankhamun și Ramses al II-lea. Dar acesștia cu siguranță nu au fost singurii faraoni ai așa-numitului Nou Regat. Cu toții au ceva în comun: eu au fost îngropați în Valea Regilor, pe malul vestic din Luxor. Este impresionant să vezi toate acele reliefuri și picturi murale ce datează de mai bine de 4500 de ani. Este locul în care simți că pășești în arborii adânci ai istoriei. Acesta este sigur unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Egipt!

Unele picturi murale sunt atât de clare și colorate, cu nuanțe atât de intense, încât îți este aproape imposibil să crezi că sunt atât de vechi. Chiar dacă este contra cost, este bine să apelezi la un ghid local care să-ți explice practicile egiptene de înmormântare. Textele și imaginile de pe pereți sunt destul de complexe și este bine să ai o bază istorică, să știi în mare ce semnifică. 

Sugestie: biletul de intrare îți permite accesul în trei morminte, așa că-ți recomand să cumperi două bilete. Pentru a vedea Mormintele lui Ramesses VI și Tutankhamun ai nevoie de bilete separate. Există, de asemenea, o pistă de drumeție pentru a vedea templul lui Hatshepsut de sus.

3. Templul din Philae

Templul din Philae este cel mai intact templu din tot Egiptul. Este, de asemenea, locul unde (probabil) au fost scrise ultimele hidrografe. Dedicat zeiței lui Isis, Philae se află pe o mică insulă aflată la doar câțiva kilometri în fața Marelui Dam Aswan. Colonada din interiorul Templului Philae a fost mutată în încercarea de a o salva de inundații. Ea se află acum pe o altă insulă la aproximativ 300 de metri în apropiere. 

Sfat: în fiecare seară există un spectacol de lumini. Deci, dacă ești în căutarea unor experiențe de noapte în Egipt, aceasta va fi una dintre cele mai bune opțiuni!

4. Abu Simbel

Abu Simbel este unul dintre cele mai greu accesibile locații istorice din Egipt. Poți lua avionul din Aswan (aproximativ o oră) sau poți lua autobuzul / taxiul (aproximativ 3-4 ore în fiecare direcție). Ramesses al II-lea a construit-o ca semn al autorității sale asupra Nubienilor. Și chiar și după 3.250 de ani, priveliștea plină a lui Abu Simbel te împinge parcă să faci doi pași înapoi. Întregul sit a fost relocat de UNESCO între 1964 și 1968. Chiar lângă el, există un mic și mai puțin cunoscut templu: Nefertari. Interiorul ambelor temple sunt rustice, cu picturi murale simple și reliefuri, care-ți ilustrează priceperea lui Ramesses în luptă. Totuși, linia de statui din interiorul sanctuarului este destul de impresionantă.

5. Siwa Oasis

Oasi Siwa  este probabil unul dintre cele mai îndepărtate zone de vizitat în Egipt. Un loc destul de greu de atins întrucât traseul este destul de dificil, drumul neavând rutele turistice obișnuite. Dar merită! Ghizii din Luxor ți-l prezintă adesea drept locul preferat din Egipt. Este o oază urbană, între depresiunea Qattara și Marea Marea de Nisip, din Desertul de Vest, aproape 50 km est de granița cu Libia și 560 km de Cairo. Este una dintre cele mai izolate așezări ale Egiptului care, din punct de vedere istoric, face parte din Libia veche. Așa că, dacă ești pasionat de istorie, go for it. 

6. Saqqara

Se spune că Farao Djoser a construit prima piramidă adevărată din istorie, în jurul secolului 27 î.Hr. Monumentul antic este înconjurat de un imens complex de diferite piramide și morminte mici. Sugestie: optează pentru turul piramidelor în Cairo, unde să vizitezi Giza și Saqqara într-o singură zi.

7. Snorkeling / scufundări în Marea Roșie

Sharm el-Sheikh sau Hurghada - Egiptul are numeroase hotspot-uri faimoase de snorkeling în Marea Roșie. Majoritatea stațiunilor sunt spectaculoase si considerabil de ieftine (deci destul de populare printre turiștii europeni). Dar, indiferent că alegi să te cazezi într-un hotel de lux sau nu, vei avea acces la viața marină incredibil de colorată. Ca pot: este una dintre opționalele la care ai acces gratuit la snorkeling. Îți iei o plimbare cu barca cu fundul de sticlă și primești gratuit două ture de snorkeling. Crede-ne, vederea este absolut spectaculoasă. Costul opționalelor: între 20-45 euro/persoană, dacă le cumperi de la agențiile locale existente în hotel (promovate de hotel) și dublu dacă optezi pentru o agenție din România. Nu recomandăm să optezi pentru alte agenții decât cele ale agenției românești cu care mergi dacă vrei la Luxor și Cairo. Acolo este altă poveste, iar securitatea este mult mai aprigă.

8. Templul Hatchepsut

Poate cel mai impresionant templu mortuar construit vreodată în Egiptul antic este dedicat femeii Pharao Hatchepsut. El se află dincolo de valea Regilor (și se spune că este un tunel de legătură între cele două) și a fost restaurat în Academia Poloneză de Științe din Varșovia.

9. Cairo

Cairo este prezentata adesea drept cea mai importantă atracție. Este normal. Imaginea piramidelor imense o regăsești în filme, cele mai multe vederi ți le ilustrează, agențiile aproape că numai despre ele vorbesc... iar când ajungi aici, senzația este uimitoare. Nu-ți vine să crezi că ai ajuns acolo, în locul admirat de o lume întreagă. Este tentant să limitezi itinerariul Egiptului la faimosul punct de reper din timpurile faraonilor, dar nu ar trebui să eviți istoria islamică mai recentă. În Cairo trebuie să vizitezi vechea cetate cu Moscheea Muhammad Ali. Ea este adesea numiră Moscheea din Alabastru datorită exterioarelor plăcilor de alabastru.

De asemenea, asigură-te că vezi și Moscheea Al-Nasir Muhammad din Cairo. Ne-a plăcut mult mai mult decât Moscheele Muhammad Ali, deoarece aici ai sentimentul de mai mult echilibru în arhitectură. Există și câteva muzee în interiorul Cetății Cairo, iar priveliștea orașului este uimitoare. Dacă nu ești foarte obosit după numeroasele opționale, nu trebuie să ratezi Cairo. Dacă, însă, oboseala își spune cuvântul, mai bine te gândești la o viitoare vacanță în Egipt, dedicată în totalitate pentru Cairo și Luxor. Fiecare merită toată atenția ta. 

10. Templul Karnak din Luxor

Luxor găzduiește cel mai mare templu din lumea antică: este în Karnak și îi este dedicat lui Amun-Re. Ajuns aici, trebuie să intri în sala hipostilă a Templului Karnak. Are cu 134 de coloane masive, ce ajung până la 21 de metri. Este aproape ca un labirint! 

Ține minte: Egiptul nu înseamnă doar Cairo și Luxor. Există peste 10 opționale pe care le poți face. Opționale ce implică safari, nopți în deșerti alături de babuini, scufundări în reciful de coral ai Mării Roșii (spectaculos), snorkelling, vizitat stațiunile mari, testat parfumurile lor, încercat gastronomia... pozat cu delfinii, în medil natural sau la delfinariu.

Așadar, înainte de a-ți alege vacanța în Egipt, gândește-te ce ai vrea să faci. 4 opționale sunt destul de multe și îți vor răpi aproape tot timpul dintr-un sejur de 7 nopți. Așadar, înainte de plecare, este bine să știi pe ce te axezi în vacanța în Egipt de anul acesta, pentru a nu fi dezamăgit la întoarcere că nu le-ai putit face pe toate. Organizează-ți una și la anul. Te vei îndrăgosi iremediabil de destinație, iar activități noi ai din plin, crede-ne :) 

 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii